خطر مرگ در خزر را به جان نخریم
خطر مرگ در خزر را به جان نخریم

خزر با امواج شکافنده اش به عنوان دریای خطرناک و وحشی قلمداد می شود اما بسیاری بدون درنظر گرفتن ویژگی هایش به آب می زنند و گرفتار امواج سهمگین آن می شوند؛ ‌ نجات ۱۳۳ نفر از مرگ حتمی و همچنین فوت سه نفر در مدت یک ماه اخیر در دریا بیانگر وجود خطرات ناشی از این اقدام خطرناک است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی جویباران به نقل از ایرنا ،  سواحل دریای خزر فضای جذاب و چشم نوازش برای هر کسی که به این خطه از شمال کشور می آید وسوسه شنا در دریا را ایجاد می کند تا در مدت حضورش در این منطقه به قول معروف تنی به آب بزند و شنا کند.

اما خزر همواره آبستن بروز حوادث پیش بینی نشده برای آنهایی است که احساس می کنند شناگر هستند و می توانند در این نقطه همچون استخر شنا کنند اما غافل از اینکه “جریان شکافنده” و نقاط دنج سواحل این دریا مستعد و عامل بروز حوادثی نظیر غرق شدن در دریا است.

جریان شکافنده را می توان با قرار گرفتن در ارتفاع با چشم مشاهده کرد. چنان چه اگر روی برآمدگی ماسه ای پایتان را بگذارید تصور می کنید که عمق آب کم است، ولی با کمی جا به جایی ناگهان عمق آب افزایش می یابد، بنا بر این باید مواظب تغییر ناگهانی عمق آب باشید تا دچار مشکل نشوید.

خطر مرگ در خزر را به جان نخریم

جریان شکافنده چیست؟

امواج دریا با حرکت به سمت ساحل همواره حجم زیادی از آب را به طرف خشکی منتقل می کنند. این حجم وسیع از آب می‌باید دوباره به داخل دریا برگردد و برای این منظور در نقاطی از ساحل، به صورت تقریباً غیر قابل پیش بینی، درون آب دریا آب راهه هایی به طرف دریا ایجاد می شود که در آن آب با سرعت زیادی بر خلاف جهت امواج (یعنی از سمت ساحل به سمت دریا) جریان می یابد.

این جریان ها کاملاً از امواج آب متفاوت بوده و به آن‌ها جریان های ساحلی، جریان های شکافنده (Rip Currents)، یا جریان های مرگبار گفته می شود که در بسیاری از نقاط جهان به ویژه سواحل دریای خزر، تلفات جانی فراوانی را به بار می‌آورند.

جریان شکافنده از بالا شبیه یک بادبزن دستی عمل می‌کند که دسته آن به سمت ساحل، و دهانه آن به سمت دریا است. دسته این بادبزن بیشترین قدرت را دارد و صرف نظر از اینکه شناگر چقدر شنا بلد است یا چقدر توان جسمی دارد، در عملا برگشت وی به سمت ساحل را غیر ممکن می کند و او را سریع با خود به داخل دریا می‌کشاند.

نگاهی به آمار فوت غریق در مازندران

در این وادی طبق آمار رسمی پزشکی قانونی استان در خرداد ماه سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ غرق شدگی را شاهد بودیم به طوری که در سال ۱۳۹۸، ۱۲ نفر، سال ۱۳۹۹، ۲۴ نفر، سال ۱۴۰۰، ۲۷ نفر و در سال ۱۴۰۱ نیز ۱۸ نفر از هموطنان جانشان را در دریا از دست دادند.

بر اساس آمار اداره کل پزشکی قانونی مازندران از سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ به ترتیب ۱۰۹، ۹۹، ۱۴۷، و سال ۱۴۰۱ به ۱۶۱ نفر در دریای خزر غرق شدند.

سواحل و دریای خزر در مجاورت مازندران همواره یکی از حادثه خیزترین آب‌های کشور محسوب می‌شود که هر ساله صدها مسافر و بومی را به کام مرگ می‌کشاند. عمق متغیر، وجود گرداب‌های زیرسطحی، ساخت و سازهای چندین دهه پیش در زمان پسروی دریا، ورود رودخانه‌ها و ایجاد جریانات کششی هرکدام باعث شده تا سواحل مازندران میزبان غرقی های بیشماری باشد که اغلب بی توجه به هشدارها هستند.

مازندران دارای ۱۵ شهرستان ساحلی است که در این میان شهرستان‌های محمود آباد با ۳۰ کیلومتر ساحل آزاد و بیش از ۱۲۰ راه دسترسی دارای ۱۶ طرح، بابلسر با ۲۷ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۳ کیلومتر نوار ساحلی قابل شنا، از شاخص‌ترین شهرستان های مرکزی استان در اجرای این طرح محسوب می شوند.

خطر مرگ در خزر را به جان نخریم

نجات ۱۳۳ نفر از مرگ حتمی

رییس هیات نجات غریق و غواصی استان مازندران با اشاره به اینکه امواج شکافنده همواره شناگران در دریای خزر را تهدید می کند، ‌گفت که از ابتدای اجرای طرح دریا تاکنون ۱۳۳ نفر توسط ناجیان غریق مستقر در سواحل نجات یافتند و از مرگ حتمی رهایی یافتند.

نقی کریمیان افزود: بخش عمده ای از این افراد را آقایان تشکیل می دهند که ۱۰۷ نفر از این تعداد هستند و ۲۶ نفر از بانوان هستند.

وی ادامه داد: بیشترین عملیات نجات غریق در سواحل شهرستان های بابلسر، ‌رامسر و محمودآباد انجام شد و بیشترین غریق در این مناطق از آب بیرون کشیده شدند.

رییس هیات نجات غریق و غواصی مازندران گفت :‌همچنین در این مدت سه نفر نیز در دریا غرق شدند و فوت کردند.

خطر مرگ در خزر را به جان نخریم

کاهش ۲۰ درصدی غریق در مازندران

وی در خصوص عملکرد ستاد سالمسازی دریای خزر در سال جاری عنوان کرد:‌آمار نجات یافتگان از دریا نشان می دهد امسال نسبت به پارسال کاهش ۲۰ درصدی غریق را داریم.

به گفته کریمیان، حضور فعالانه و با برنامه ریزی شده ناجیان غریق و همچنین افزایش آگاهی مردم در خصوص خطرات شنا در دریای خزر از مهمترین دلایل کاهش غریق به شمار می رود که شاهد آن هستیم.

وی به خطرات شنا در نقاط دنج و سنگچین ها در سواحل دریای خزر اشاره و تصریح کرد:‌بیشترین اتفاقات ناشی از غریق در این نقاط رخ می دهد که گاها منجر به فوت افراد نیز می شود.

رییس هیات نجات غریق و غواصی مازندران ضمن هشدار به شناگران از آنان خواست به هر قیمتی دست به شنا در این نقاط نزنند تا دچار حادثه نشوند.

کریمیان بیشترین نقاط استقرار سنگچین ها در سواحل دریای خزر را مربوط به شهرستان های جویبار، بابلسر، فریدونکنار، نور، نوشهر، چالوس، رامسرو تنکابن اعلام کرد و گفت: هر ازگاهی نیز موارد غریق و فوت افراد در همین نقاط گزارش می شود.

وی توضیح داد: متاسفانه هنوز برای مدیریت و استقرار نیروهای ناجی و یا انتظام برای جلوگیری از شنای افراد در سنگچین ها مشخص نشده است و به نوعی این بخش از سواحل دریا متولی ندارد بهمین دلیل افراد برای شنا کردن به این نقاط کور و خارج از دسترس مجریان طرح دریا می روند و دچار سانحه می شوند.

رییس هیات نجات غریق مازندران اظهار داشت: در حالیکه قانون گذار در قانون مناطق سنگچین را دیده و برای آن چارت تعریف شده است اما بدلیل نبود و مشخص نشدن متولی و مدیریت همه ساله شاهد فوت افراد در این نقاط هستیم.