مدیرکل کتابخانههای عمومی استان مازندران با تاکید بر حفظ هویت بومی این استان از حمایت دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و تزریق مبلغ اولیه ۱۵ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات خبر داد و گفت: طراحی فضاهای کتابخانه با همکاری طراحان بومی استان در حال انجام است.
سکینه خاتون مهدیانپور در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» با اشاره به وضعیت پروژههای عمرانی اداره کل کتابخانههای عمومی استان مازندران، از تکمیل ۱۰ پروژه نیمهتمام کتابخانهای در سطح استان خبر داد.
وی اظهار داشت: در بدو ورود به اداره کل، ۳۲ پروژه نیمهتمام در حوزه کتابخانهها در استان وجود داشت که بلافاصله با برنامهریزی منسجم، بازدید میدانی از این پروژهها انجام شد و بر اساس اولویتبندی، اقدامات اجرایی آغاز شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران افزود: خوشبختانه تاکنون موفق به تکمیل و افتتاح ۱۰ پروژه از این مجموعه شدیم. علاوه بر این، در راستای توسعه عدالت فرهنگی، ۴ کتابخانه مشارکتی در زندانهای استان نیز طی این مدت راهاندازی شدهاند.
مهدیانپور با تأکید بر قدمت برخی از پروژهها تصریح کرد: بخش عمدهای از پروژههای نیمهتمام از سال ۱۳۹۱ آغاز شدهاند که مهمترین آنها کتابخانه مرکزی ساری است. این پروژه ملی که از سال ۱۳۸۶ کلنگزنی شده، سالها بهدلیل مشکلات مالی و عدم فعالیت پیمانکار متوقف بود.
وی ادامه داد: با رایزنیهای مستمر با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان برنامهوبودجه کشور، موفق شدیم پروژه را مجدداً فعال کنیم. در دور دوم سفر رئیسجمهور شهید، مبلغ ۶۰ میلیارد تومان برای این پروژه در نظر گرفته شد که در ادامه این رقم به ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت و بهصورت نقدی به حساب وزارتخانه واریز شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران با اشاره به چشمانداز تکمیل پروژه گفت: بر اساس برنامه زمانبندی، مقرر شده تا پایان شهریورماه امسال، پروژه بهصورت کامل تحویل داده شود. همزمان با اجرای عملیات عمرانی، بازطراحی کتابخانه نیز برای تطبیق با نیازهای نوین و ارائه بیش از ۴۰ خدمت جدید در فضایی به مساحت ۷۶۰۰ متر مربع در دستور کار قرار گرفت.
مهدیانپور با اشاره به تعاملات گسترده با نهاد کتابخانههای عمومی کشور، افزود: هدف ما بهرهبرداری از یک کتابخانه مرکزی مدرن و مجهز مطابق با استانداردهای روز است که بتواند خدمات متنوع و تخصصی را به اقشار مختلف مردم ارائه دهد.
تجهیز، نیروی انسانی و تأمین منابع در دست اقدام
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران از آمادهسازی نهایی کتابخانه مرکزی ساری برای بهرهبرداری تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: فرآیند تجهیز، جذب نیرو و تأمین منابع کتابخانهای بهصورت همزمان در حال پیگیری و اجراست.
مهدیانپور با اشاره به تکمیل عملیات عمرانی و بازطراحی این پروژه ملی، اظهار داشت: پس از واریز ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال گذشته، علاوه بر بازطراحی ساختاری برای ارائه ۴۲ خدمت نوین کتابخانهای، اقدامات گستردهای برای تجهیز کتابخانه و جذب نیروی انسانی آغاز شده است.
وی ادامه داد: با توجه به وسعت ۷ هزار و ۶۰۰ متر مربعی کتابخانه مرکزی ساری، نیاز به نیروهای توانمند و متخصص داریم. پیگیر دریافت مجوزهای استخدامی هستیم و پیشبینی میشود تا پایان شهریور مجوز لازم برای برگزاری فراخوان جذب نیرو نیز اخذ شود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران با اشاره به نیازهای تجهیزاتی کتابخانه گفت: برآوردهای اولیه برای تجهیزات در بهمن ۱۴۰۲ انجام و حدود ۳۰ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات مورد نیاز تعیین شد اما با توجه به نوسانات اقتصادی، این رقم با افزایش حدود ۱۵ درصدی روبرو است.
مهدیانپور افزود: در پی گزارش بازدید معاون توسعه نهاد کتابخانهها و پیگیریهای مستمر، با حمایت دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مبلغ اولیه ۱۵ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات تخصیص یافته که بزودی به اداره کل تزریق میشود.
کتابخانهای با هویت بومی مازندران
وی با تأکید بر بومیسازی طراحی فضاها بیان کرد: بخشهای مختلفی مانند مازندرانشناسی و کودک باید متناسب با فرهنگ، جغرافیا و زیستبوم استان طراحی شوند. طراحی این فضاها با همکاری طراحان بومی استان در حال انجام است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران به تأمین منابع اطلاعاتی کتابخانه اشاره کرد و گفت: برای کتابخانهای در این سطح، نیاز به منابع غنی برای تمامی گروههای سنی داریم. تاکنون ۳۰ هزار جلد کتاب جمعآوری شده که ۱۵ هزار جلد آن آمادهسازی شده است و پیشبینی میکنیم تا بهرهبرداری کامل، این عدد به ۱۰۰ هزار جلد برسد.
مهدیانپور با اشاره به سایر پروژههای عمرانی گفت: پروژههای نیمهتمام در شهرهایی که زمین یا ساختمان توسط خیرین اهدا شده بود، در اولویت قرار گرفت و با استفاده از ظرفیت خیرین، مردم، و بنیادهای فرهنگی مانند بنیاد قلمچی، این پروژهها را یکییکی به سرانجام رساندیم.
وی افزود: از سال ۱۴۰۲ تاکنون، چندین کتابخانه در شهرستانها به بهرهبرداری رسیده و تا پایان سال ۱۴۰۴ نیز ۶ پروژه دیگر در دست تکمیل است که در صورت تخصیص کامل اعتبارات، افتتاح خواهند شد.
کتابخانههای تازهتأسیس در نقاط فاقد کتابخانه
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران تأکید کرد: در برخی شهرها نظیر چالوس و کجور که فاقد کتابخانه بودند، در آذر و آبان ۱۴۰۲ کتابخانههایی افتتاح شد تا عدالت فرهنگی در این مناطق برقرار شود.
مهدیانپور از افتتاح دو پروژه ویژه در هفته دولت خبر داد و گفت: برای نخستین بار در مازندران، کتابخانه سیار با کمک یک خیر راهاندازی میشود و همچنین شاهد افتتاح نخستین کتابخانه سبز کشور در منطقه دامادی ساری خواهیم بود که الگویی از توسعه پایدار در حوزه کتابخانهای خواهد بود.
وی با اشاره به نقش فرهنگی و اصلاحگر کتابخانهها در زندانها، از فعالیت ۱۰ کتابخانه فعال در زندانهای استان خبر داد و گفت: کتاب، یکی از ابزارهای مهم بازسازی فکری و روحی زندانیان برای بازگشت آگاهانهتر به جامعه است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران اظهار داشت: افرادی که به دلایل مختلف ناگزیر از گذراندن دورهای در زندان هستند، پس از آزادی، بخشی از جامعه خواهند بود. بنابراین وظیفه ما در کتابخانههای عمومی این است که حتی در شرایط خاص نیز خدمات فرهنگی و کتابخانهای را به آنان ارائه کنیم.
مهدیانپور افزود: با همکاری سازمان زندانها و در قالب تفاهمنامه رسمی، طی سالهای اخیر چندین کتابخانه در زندانهای استان افتتاح شده است. در سال ۱۴۰۲ کتابخانه زندان آمل افتتاح شد و در سال جاری نیز دو کتابخانه در زندانهای ساری و تنکابن راهاندازی شد. در حال حاضر، مجموعاً ۱۰ کتابخانه در زندانهای مازندران فعال هستند.
کتابخانههای زندان، بازوی فرهنگی و تربیتی
وی با اشاره به اجرای برنامههای فرهنگی ویژه در این کتابخانهها گفت: از جمله فعالیتها میتوان به برگزاری مسابقات فرهنگی از جمله جشنواره کتابخوانی رضوی اشاره کرد. در دوره سیزدهم این جشنواره، بیش از ۵ هزار زندانی به صورت مکتوب در این مسابقه شرکت کردند و تعدادی از آنها نیز بهعنوان برگزیده استانی معرفی و تقدیر شدند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران با بیان اینکه کتابخانهها پایگاه فرهنگی و اجتماعی هستند، تأکید کرد: خدمات کتابخانهای تنها به امانت دادن کتاب محدود نمیشود. ما برنامههایی مانند مشاوره تحصیلی، مشاوره خانواده، نقد و رونمایی کتاب، نشستهای ادبی، پویشهای فرهنگی و حتی فعالیتهای آگاهیبخش با محورهای ملی و دینی اجرا میکنیم.
مهدیانپور افزود: در جریان جنگ اخیر ۱۲ روزه غزه، ما با تولید محتواهای فرهنگی از جمله پوسترهای اطلاعرسانی درباره رژیم صهیونیستی، آگاهیبخشی را در فضای مجازی توسعه دادیم. همچنین شاعران عضو ۳۲ محفل ادبی فعال استان، کلیپهای ملی و میهنی تولید و منتشر کردند تا همبستگی اجتماعی را تقویت کنیم.
پویش «ایستاده برای ایران»
وی ادامه داد: در قالب پویش ملی ایستاده برای ایران که توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور اجرا میشود، فعالیتهای فرهنگی متعددی را دنبال کردیم. یکی از آنها بزرگداشت روز قلم در قالب نشستی با عنوان جوهره جان بود که در کتابخانه ابنشهرآشوب ساری برگزار شد و در آن از نویسندگان، پژوهشگران و شاعران استان تجلیل شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران در پایان با قدردانی از رسانهها، به ویژه پایگاه خبری تحلیلی بلاغ، برای انعکاس فعالیتهای فرهنگی کتابخانهها گفت: رسانهها حلقه اتصال ما با مردم هستند. کتابخانهها امروز دیگر فقط محل کتاب نیستند؛ بلکه فضای تعامل اجتماعی، یادگیری مستمر و آگاهیبخشیاند. از همه اقشار دعوت میکنیم با حضور در کتابخانهها، از ظرفیتهای گسترده آنها بهرهمند شوند تا باهم جامعهای پویا، متحد و پیشرو بسازیم.
گفتگو: بهناز مقدس
انتهای خبر/